Plan oplate

Oplata ima ključnu ulogu u izradi armiranobetonskih konstrukcija. Ona im daje konačni obliku i pruža potporu svježem betonu. Oplate imaju veoma dugu povijest i kroz godine su se stalno razvijale i nadograđivale. Danas se susrećemo s vrlo naprednim oplatnim sustavima koji omogućuju brzu i uspješnu gradnju s betonom. Proces opaživanja počinje još prije nego što počnemo postavljati oplatu na gradilištu. Da bi rad s oplatom protekao brzo, jednostavno i ekonomično, potrebno je izraditi kvalitetan plan oplate odnosno opaživanja.

Plan opaživanja ima izuzetan utjecaj na tijek radova na gradilištu. S kvalitetnim planom opaživanja olakšava se proces postavljanja oplatnih sustava. Time se ključno smanjuju i sami troškovi gradnje. Plan opaživanja određuje brojne tehničke zahtjeve: predviđeni najveći pritisci betona, opterećenje armature i očekivana opterećenja tijekom samog procesa betoniranja. Na temelju toga se određuju i sva opterećenja koja oplata mora podnijeti. Sukladno tome odabire se odgovarajući oplatni sustav i pojedinačni elementi oplate. Izrađuje se točan nacrt konstrukcije oplatnog sustava, kako bi se predvidjela raspodjela i veličina pojedinačnih oplatnih ploča, izrađuje se raspodjela veza, vidljive su sve oplatne spojnice...

Pri planiranju oplate potrebno je uzeti u obzir brojne zahtjeve. Gradnja se odvija u brojnim fazama, jer se izrađuju različiti konstrukcijski elementi (zid, strop, nosač, stup...). Osim toga, armiranobetonske konstrukcije obično su i većih površina i na različitim etažama, što također utječe na faznost gradnje. U kvalitetno izrađenom planu opaživanja određuju se sve te faze, kako bi izvođač imao kvalitetnu orijentaciju za svoj rad.

Izrađivač plana opaživanja brine se da će za vaš rad na gradilištu biti odabrano najprikladnije rješenje u pogledu oplatnog sustava. Planom opaživanja osigurava se da će odabrani oplatni sustav podnijeti sva predviđena opterećenja i kvalitetno podržati beton. U planu opaživanja također se predviđa odabir vezivnog i sidrenog materijala te mjesto postavljanja istih. Brine se i za kvalitetno izvođenje oplatnih spojeva, koji moraju biti dovoljno čvrsti kako bi se spriječilo prekomjerno deformiranje oplate. Također se u planu opaživanja predviđa i proces skidanja oplate.

Iskusna građevinska poduzeća i njihovi zaposlenici svjesni su koliko je kvalitetan plan opaživanja važan za uspješnu izvedbu građevinskog projekta. Greške na gradilištu mogu imati ogromne posljedice, kako financijske tako i s aspekta sigurnosti. Stoga je ključno za vaše projekte odabrati kvalitetnog pružatelja oplatnog sustava, koji će se brinuti i za izradu jednako kvalitetnog plana opaživanja.

U poduzeću Ringer oplate i odri imamo osim najnaprednijih oplatnih sustava i iznimnu ekipu stručnjaka koji svojim iskustvom i znanjem pružaju podršku vašim projektima. Naši tehnolozi sudjelovali su u nekim od najzahtjevnijih građevinskih projekata, tako da će bez problema surađivati u svim vašim budućim gradnjama. Brinu se za stručnu podršku, vođenje i na kraju i za izradu najkvalitetnijih planova opaživanja.

 

 

< nazad​​​​​​​

Back to top